Het boerenleven moet je Deelen!

http://www.kaasboerderijdedeelen.nl/uploads/images/photolist/p_melken.png

Melken | Astronaut

Slimme melkrobot

Melken. Dat is wat we doen, elke dag. De Lely Astronaut, ons automatische melksysteem, klaart die klus op de meest slimme en betrouwbare manier! Voorheen molken we in de melkstal, met de hand. Onze koeien stonden elke ochtend en vooravond in de rij. Nu zijn we niet meer gebonden aan vaste melktijden. En de koeien ook niet, ze mogen nu zelf het tijdstip bepalen!

Elke melkbeurt een feestje

Onze koeien vinden het een feest om gemolken te worden. Niet in de laatste plaats vanwege de lekkere brokjes die voor hen klaarliggen in de voerbak. Elke koe heeft een zendertje om de nek. Hiermee wordt van elke afzonderlijke koe bepaald of er gemolken kan worden. Gemiddeld is dit drie keer per dag.

Wanneer de melkrobot bepaalt dat het voor die koe tijd is om gemolken te worden, verschijnt er een speciale ‘arm’ onder de koe. Hierdoor blijft de koe rustig, terwijl ze van de brokjes geniet. Speciale borstels verwijderen vuil en mest: het melken kan beginnen!

Altijd op de hoogte

Uit de melk halen we veel informatie. De melk vertelt namelijk hoe gezond de koe is. De computer laat precies zien hoe het met de melk (en dus met de koe) gesteld is. Zo zien we bijvoorbeeld hoeveel vetten en eiwitten er in de melk zitten, maar ook hoeveel liter melk elke koe geeft.

Melk die niet geschikt is, wordt apart opgeslagen. Want natuurlijk is alleen de beste en lekkerste melk goed genoeg voor onze kazen! Meer weten? Je kunt gewoon meekijken tijdens het melken!

Nieuwsgierig?

Belevenissen bezoekers

  • De Folle Njoggen

    We hebben een super leuke morgen gehad op Kaasboerderij de Deelen.

    Buurt ver. De Folle Njoggen

  • Kalfjes en koeien voeren

    Kalfjes en koeien voeren, op de glijbaan en de draaiwipwap. En daarna nog een ijsje! Wij vonden het erg leuk en komen gauw weer!

Belevenis toevoegen

Relatiegeschenken

Op zoek naar een origineel cadeau?

Bekijk >